Afgelopen zaterdag werd op sportpark de Woudlust, thuisbasis van DTS, de beslissingswedstrijd om lijfsbehoud in de derde klasse tussen k.v. it Fean en k.v. Harkema gespeeld. Beide ploegen wisten in de reguliere competitie uit veertien wedstrijden acht punten te verzamelen. In onderlinge duels wonnen beide ploegen allebei hun uitwedstrijd. Dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren bleek wel uit het scoreverloop gedurende de wedstrijd.

Om 15:30 werd het startsignaal door de uit Haarlem afkomstige de heer J. Schaap gegeven. Het in grote getale aanwezige publiek zag hoe it Fean de tos won en mocht beginnen met aanvallen. Het was it Fean die in de tweede minuut de 1-0 op het scorebord wist te zetten door een strafworp te verzilveren. Het duurde niet lang voordat Harkema met een antwoord kwam in de vorm van een doorbraak. Er waren inmiddels drie minuten verstreken. Beide ploegen waren in de hierop volgende minuten zoekende naar een kans waarbij Harkema voornamelijk op de doorbraak speelde en het afstandschot links liet liggen.

Na het verstrijken van de eerste negen minuten kwam de wedstrijd pas echt op gang. It Fean wist opnieuw te profiteren van een verdedigende fout aan de zijde van Harkema. Waarna Harkema opnieuw een doorbraak wist te forceren. Het werd een echte derby waarbij beide ploegen elkaar weinig ontliepen. It Fean nam steeds het voortouw maar door enkele onnodige fouten in verdedigend opzicht wist de formatie van Verzinkerij schippers in de 29ste minuut op gelijke hoogte met de Feansters te komen. Voor rust wisten beide ploegen nog éénmaal te scoren waardoor de ruststand 7-7 bedroeg.

Na rust was het Hilliena Zandstra welke voor it Fean van ruime afstand wist te scoren. Het begin van de tweede helft vertoonde hetzelfde spelbeeld als de eerste helft. It Fean wist ondanks het op dat moment betere spel wederom niet los te komen uit de verdedigende greep van Harkema waardoor het gat tussen beide ploegen slechts beperkt bleef tot één doelpunt. Dit bleef zo tot de 15e minuut. Dit was het moment voor trainer coach Peter Buma om enkele geroutineerde spelers aan de zijde van Harkema in te brengen. Waartoe it Fean niet in staat bleek klaarde Harkema in een tijdsbestek van slechts 3 minuten. Harkema wist een gat te slaan van 2 doelpunten, de stand bedroeg inmiddels 10-12. Dit bracht een ommekeer teweeg in het aanvalsspel van Harkema. Harkema wist lange aanvallen op te zetten waaruit weinig dreiging ontstond. It Fean begon inmiddels risicoloos te verdedigen waardoor overtredingen uitbleven. Hierdoor had het aanvallende vak van it Fean maarliefst 13 minuten tijd om tot scoren te komen.

Met nog 3 minuten op de klok wist it Fean, nog eenmaal langs zij te komen (12-12). Hierna volgden aan beide zijden nog enkele momenten waarop beide ploegen de wedstrijd naar haar hand konden zetten. Het was echter Jacob bron welke zichzelf bekroonde tot de “man of the match” door in de laatste minuut de Expert-formatie van degradatie te behoedden. Dit door de bal van ruime afstand door de mand te gooien.