Korfbal in Ghana

Zondag 24 januari vertrok ik vanuit Amsterdam naar Accra Kotoka Airport in Ghana. Na een prettige vlucht van zo’n 6,5 uur landde ik op het Afrikaanse continent. De taxichauffeur stond klaar en zo kon mijn avontuur beginnen. Ik werd direct al geconfronteerd met de enorme cultuurverschillen in vergelijking met Europa. De vele markten langs de weg, vrouwen en kinderen met enorm gevulde manden op hun hoofd, de slechte wegen, de stroom die de eerste avond al volledig uitviel, noem maar op. Ik keek mijn ogen uit. Dit is Afrika.

De reden dat ik naar Ghana gegaan ben, is omdat ik graag een totaal andere cultuur wilde ontdekken en door middel van vrijwilligerswerk een steentje bij wil dragen aan de bevolking. Ghana is een land dat zich aan het ontwikkelen is en ik vind dat erg mooi om te zien en te beleven. Ik doe vrijwilligerswerk op de Johovah Shammah School in het dorpje Senya Beraku. Dit is een kleinschalige school die bestaat uit drie departments; pre-school, primary school en junior high school. De school telt in z’n totaliteit bijna  650 leerlingen, onderverdeeld over 16 docenten. De klassen zijn dus erg groot. Even een voorbeeld; de klas waarin ik deze week werkzaam ben, heeft 56 leerlingen. Sowieso is het al een uitdaging om les te geven omdat ze hier weinig tot geen materialen hebben. Ook de leraren zelf stoppen soms erg weinig moeite in de lessen. Op mijn eerste schooldag ging de docent van de klas waarin ik meeliep gewoon slapen! Een heel verschil met wat wij gewend zijn... Gelukkig kom je met een beetje creativiteit en het enthousiasme van de leerlingen al een heel eind.

De schoolvakken komen overigens wel overeen met wat wij in Nederland kennen. Ik geef hier bijvoorbeeld les in creative arts, mathematics, P.E. en English. Maar ze hebben ook vakken als science en de lokale talen Twi en Fanti. Vooral P.E. vind ik erg leuk, dat is gymles. Afgelopen week heb ik ballen gekocht voor school, zodat we die we die kunnen gebruiken tijdens gymles. De kinderen vonden het geweldig. Er zijn al twee voetbalgoals en één basket aanwezig op het schoolterrein, maar deze konden helaas nog niet eerder gebruikt worden door gebrek aan materiaal. Vanaf nu kan er gelukkig elke dag gesport en gespeeld worden. De oprechte waardering van de kinderen en docenten is prachtig om te zien.

Vrijdagochtend had mijn klas gymles. Uiteraard heb ik ze direct kennis laten maken met het korfbalspel. Ik had een hele voorbereiding, maar de kinderen waren zó enthousiast met de nieuwe ballen, dat ik me daar niet eens meer aan kon houden. Daarna ben ik dus gauw overgeschakeld naar plan B: lekker simpel houden en de kinderen vooral héél veel laten schieten. Deze tactiek werkte beter, we vormden één lange rij waardoor iedereen om de beurt de kans kreeg om te schieten. En dan blijkt korfbal toch wel heel lastig te zijn. Want hoe krijg je die bal nou eigenlijk door de korf? De ene na de andere variant kwam voorbij. Sommige leerlingen probeerden het traditionele korfbal schot met twee handen. Anderen deden een poging tot scoren met één hand. En natuurlijk werd er ook geprobeerd om de bal met volle kracht vanonder de knieën in de lucht te gooien. Soms vloog de bal wel vier meter over de korf heen, en soms kwam ‘ie amper in de lucht. Ik heb in ieder geval ontzettend genoten van deze eerste echte ‘korfbal in Ghana’ les en ik kijk zeker uit naar volgende week!

Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0753
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0753
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0764
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0764
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0781
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0781
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0809
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0809
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0815
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0815
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0849
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0849
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0854
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_0854
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_2991
Korfbal verslag Ghana 2.0 IMG_2991

 

Project 

De Jehovah Shammah School is een school dat niet gefinancieerd wordt vanuit de regering. Zoals ik eerder al benoemde, heeft de school weinig tot geen materialen en zijn de klassen overvol. Ik wil de school graag helpen en daarom heb ik een project gestart. De school heeft dringend nieuwe bankjes nodig voor de kinderen, dat is op dit moment de grootste prioriteit. Er is veel ruimtegebrek en daardoor zijn niet alleen de klassen erg groot, er kunnen nu ook geen weeskinderen meer opgevangen worden in school. De school heeft een systeem waarbij weeskinderen gratis naar school toe mogen en eten kunnen krijgen. Zo krijgen zij alsnog educatie en opvang, in plaats van dat ze op straat belanden. Mijn doel is om één van de lege lokalen in school te vullen met nieuwe bankjes. Dit zorgt ervoor dat bepaalde klassen opgesplitst kunnen worden, dat er meer ruimte vrij komt en dat er weer nieuwe kinderen op school kunnen komen. Om mijn project te kunnen realiseren heb ik natuurlijk sponsoren nodig. Het zou ontzettend fijn zijn als jullie mee willen helpen door middel van een kleine donatie via deze link.

Elke donatie komt hier goed terecht!

Groetjes,
Joëlle van der Hoek

Plaats reactie

Doe via deze knop een donatie voor realiseren nieuwe ontmoetingsruimte.

Donatie tbv nieuwbouw

Hoofdsponsor

Websponsoren

Datum Tijd Wedstrijd Meer
Bekijk volledig programma
Wedstrijd Datum Uitslag
It Fean / Boelenslaan MW1 - NQL MW122 mrt.16 - 12
Bekijk alle uitslagen

Agenda