Toelichting up-date; Dat het nog ingewikkelder is dan ik dacht bleek maar weer toen een oplettende lezer ons attendeerde. De aanvulling is in onderstreept, vet en schuin gedrukt.

Enkele weken geleden was ik als coach van B2 ook aan het twijfelen. De coach van de tegenpartij wisselde een heer meerdere keren in en uit. Mag dat wel/niet. Ook ik twijfelde. De regelgeving erbij gezocht en de conclusie was dat wat hij deed niet was toegestaan. Even contact gezocht met scheidsrechter tegenpartij. Niet om vervelend te zijn maar ook hij erkende dat hij twijfelde tijdens de wedstijd. Het KNKV maakt het dus ons wel moeilijk eigenlijk. Daarom vroeg ik het KNKV een extra publicatie te doen op hun site maar dat vonden ze niet nodig. Leven zij in hun eigen wereld? Beseffen ze wel dat ze er voor de leden zijn? Als zij hun rol niet serieus nemen dan schrijf ik zelf wel een toelichting. Hopelijk helpt dit coaches, scheidsrechters, spelers en ook het publiek om het wisselbeleid te begrijpen.

Top- en wedstrijdkorfbal
Hier mag je 8x wisselen. Dezelfde speler mag je meerdere malen inwisselen. Een speler die je wisselt mag je pas weer inbrengen nadat de scheidsrechter het spel heeft hervat. Je mag dus niet een speler eruit halen en direct in het andere vak inbrengen. Dit mag pas na de volgende spelonderbreking
Als er na 8x wisselen een blessure valt of een speler wordt weggezonden, dan mag je ook nog wisselen. De restrictie is dan wel dat de speler die invalt niet eerder aan het spel heeft deelgenomen.
Tijdens een wissel behoort de scheidsrechter de tijd stil te zetten.
 
Breedtekorfbal senioren en jeugd
In het breedtekorfbal is het aantal spelerswisselingen onbeperkt. In deze competitie is het toegestaan gewisselde spelers maximaal één keer opnieuw aan het spel te laten deelnemen. Daarbij geldt dat de nieuwe speler op het moment van wisselen niet aan de wedstrijd deelneemt. Het maakt niet uit in welk vak de speler, die wordt terug gewisseld, wordt ingezet.
Aanvullend voor A-, B, C-jeugd 2-vaks en B-, C-jeugd 1-vaks; Als aanvullende voorwaarde geldt dat een speler of speelster in dezelfde wedstrijd altijd als dame of heer oet blijven spelen.
  
Controle spelerskaarten
De (jeugd)scheidsrechter is verplicht de spelerskaarten in tegenwoordigheid van de aanvoerders (of bij jeugdwedstrijden coaches) van beide ploegen te controleren. Hieronder wordt verstaan het vergelijken van de foto’s op de spelerskaarten met de spelers van de desbetreffende wedstrijd alsmede het vergelijken van de namen op de spelerskaarten met die op het wedstrijdformulier.
De controle moet ook plaatsvinden bij een invallende speler. Eventueel vindt deze controle pas in de rust of onmiddellijk na de wedstrijd plaats.
 
Digitaal wedstrijdformulier en vervangende spelers
Wat staat daarvoor omschreven; Tenminste vijftien minuten voor aanvang van de wedstrijd biedt de aanvoerder het wedstrijdformulier aan de scheidsrechter aan. De aanvoerder heeft daarop in het voor hem bestemde gedeelte alle personen die deel uitmaken van de spelers- en begeleidingsgroep (laatstgenoemde wordt op het digitale wedstrijdformulier aangeduid als ‘staf’), inclusief hun rol, op de juiste wijze en volledig ingevuld
 
Definitie spelersgroep: alle basis- en vervangende spelers van een ploeg
 
Het heeft dus zin om samen met scheidsrechter te controleren wie er voor de wedstrijd op het formulier staan. De rest is geen deelnemer aan de wedstrijd en mag dus niet op de bank plaatsnemen of als vervangende speler in het veld komen.
 
Persoonlijke tip:
Mocht je bij breedtekorfbal in de problemen komen met bovengenoemde regels overleg dan voor de wedstrijd met scheidsrechter en coach van tegenpartij.
 
Henk de Vries

Plaats reactie

Hoofdsponsor

Websponsoren

FacebookFeedTwitterYoutube

Agenda

Twitter

Schrijf een tweet met de hashtag #kvitfean en je tweet verschijnt hierboven!